Drupal

Catalonia

Drupal is een open source Content Management Systeem (CMS) en ontwikkel framework, met een zeer actieve community.

Inmiddels is Drupal 8 al weer een tijdje uit. Net als bij de introductie van Drupal 6 en 7 duurt het daarna nog een tijdje voordat de nieuwste release echt interessant wordt voor het ontwikkelen van websites. Het blijft toch altijd weer wachten tot het aanbod van contributed modules groot genoeg is. Daarnaast is het verschil met de vorige versie nu veel radicaler.

Een van de terechte en veelgehoporde ergernissen met betrekking van Drupal is dat nieuwe versies niet backward compatible zijn. Je werkt als weer een tijdje met volle tevredenheid met Drupal 7. Hier en daar zijn er altijd wel wat ergernissen maar de actuele versie wordt na enige tijd helemaal top en het wordt alleen maar beter. Maar dan, als de mogelijkheden schier oneindig lijken met de ongekende aantallen contributed modules die voor elk probleem een oplossing lijken te bieden verschijnt daar de nieuwe Drupal versie. Je keek er al reikhalzend naar uit vanwege al die nieuwe features die weren beloofd. Maar in de praktijk begint het toch altijd weer met een flinke stap terug. Zo gaat dat. De ontwikkelaars staan open voor innovatie. Voorlopig hou je je dus maar bij het oude maar ondertussen ben je je er bewust van dat veranderingen op komst zijn en volg blijf je de ontwikkelingen volgen. Met de komst van versie 8 zijn zonder meer indrukwekkende verbeteringen doorgevoerd.

Uiteindelijk, nu anderhalf jaar later lijkt Drupal 8 haar belofte waar te gaan maken en is GemeneGronden daarom blij met de nieuwe Drupal versie. Het maakt gebruik van tal van externe bibliotheken die met behulp van configuratiebestanden in het systeem worden geïntegreerd. Dit is hoge mate te danken aan Symfony, het framework waarop Drupal 8 gebouwd is. Het maakt het CMS flexibeler dan ooit en in hoge mate aanpasbaar:

  • Door het toepassen van Symfonies service containers wordt het beheer van klasse afhankelijkheden makkelijker gemaakt en kan makkelijker doorgewerkt worden aan nieuwe features binnen Drupal 8. Zo zie je nu in de 8.1-beta versie de integratie van Facebook's BigPipe techniek die een betere gebruikerservaring belooft. Trage delen zoals niet te cachen blokken en externe feeds worden naderhand ingevoegd.
  • Als datasource maak je normaal gesproken gebruik van de standaard database structuur maar je bent er niet aan gebonden. Even gemakkelijk importeer je de gegevens van andere plekken.
  • En aan de front end is er nu Twig. Twig is een krachtig template systeem met als belangrijkste pluspunten de veiligheid, de overerving, de uitbreidbaarheid en de uitgebreide functionaliteit. Drupal 8 is nu al een feest en het wordt steeds mooier.

Waarom ik voor Drupal kies.

Dat moge uit het voorgaande duidelijk zijn. Binnen PHP is het het meest geavanceerde uitgekiende en uitgebreide Open Source CMS van dit moment. Met enige regelmatig maak ik webapplicaties voor andere platforms, meestal Wordpress. Daarbij valt op hoe makkelijk een ervaren Wordpresser soms met nog iets minder moeite functionaliteit kan toevoegen. Toch blijf ik verknocht aan Drupal. Want telkens als ik zelf aan de slag ga en dieper moet ingrijpen in het systeem valt op hoe doordacht Drupal is. Aanvankelijk kost het welismaar meer inspanning om het systeem te leren kennen, maar uiteindelijk ben ik zeer tevreden over  zoveel robuustheid en elegantie.

Werkend met Drupal krijg je het gevoel dat de enige beperking is gelegen in de eigen fantasie. Die laat ik daarom graag voeden door ideeën van opdrachtgevers.